Vaalitorilla puhuttua

Sunnuntai 9.4.2017 klo 9:49 - Leena Väänänen

Nyt on vaalityö tehty ja vaalipäivä on mielestäni hyvä rauhoittaa kampanjoinnilta.

Kovasti tein töitä viime viikkoina, lähinnä jalkatyötä vaalitorilla ja muutamassa muussakin paikassa keskustellen kaupunkilaisten kanssa. Olipa hienoja keskusteluja! Sain monta vinkkiä keskusteluista. Kaupunkilaisilla on isoja ja pieniä todellisia huolenaiheita, jotka on hyvä käsitellä laajemmin. Lisäksi meillä oli hyviä keskusteluja vaaliteemoistani.

Suurin yhteinen huolenaiheemme on kaupungin talous ja siitä keskustelimme päivittäin useaan kertaan. Tulimme oikeastaan joka keskustelun päätteeksi yhteiseen lopputulokseen siitä, että kaupungin on syytä käynnistää yt-neuvottelut irtisanomissuojan päättymisen yhteydessä ja lisäksi kouluverkkoasia pitää ottaa uudelleen keskusteluun. Meidän kaupunkilaisemme ovat selvästi ymmärtäneet, että kaupungin jatkuva velanotto on saatava lopetettua ja uuden valtuustomme täytyy tehdä vastuullisia vaikeita päätöksiä asian hyväksi.

Aika monella oli myös mielen päällä työelämässä jaksamiseen liittyvät kysymykset. Yhdessä pohdimme yhteiskunnan keinoja parantaa jaksamista ja löysimmekin useita keinoja. Vielä eilen keskustelin fiksun nuoren miehen kanssa siitä, miten "pienistä" asioista työssä viihtyminen ja jaksaminen on kiinni. Yksi tärkeimmistä asioista on ehdottomasti se, että kokee oman työnsä olevan merkityksellistä. Esimiestaidot ovat tässä avainasemassa.

Vaalitorilla oli taas hyvä muistuttaa itseään siitä, että omien ajatuksien esittämiseen ei saa käyttää liikaa aikaa! Kaupunkilaisten kuunteleminen on tärkeää, heillä on loistavia ajatuksia kaupungin kehittämiseksi ja heillä on myös todellisiä käytännön ongelmia, jotka pitäisi ratkaista! Toki kaupungin asiakkaat olivat käymässä torilla etsimässä omaa ehdokastaan ja siitä syystä ehdokkaiden nyt tuli kertoa omista näkökulmistaan. Jatkossa valituksi tulleiden valtuutettujen täytyy keskittyä enemmän kuunteluun.

Kiitos keskusteluista ja muistakaa käyttää äänioikeutenne!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalitori, työssä jaksaminen, taloustilanne

Työnteon täytyy olla kannattavaa

Maanantai 26.1.2015 klo 12:41 - Leena Väänänen

Juttelin ystäväni kanssa perjantaina ja taas sain kuulla jotakin, mikä oikeasti saa minut takajaloilleni. Ystäväni työkaveri tekee henkilökohtaisista syistään lyhennettyä työviikkoa ja hän työskentelee tällä hetkellä 3 päivää viikossa. Sijaiseksi on palkattu työtön henkilö, joka tekee loput kaksi työpäivää viikossa. Nyt tämän sijaisen tulot pienenivät kun hän otti vastaan tällaisen työpaikan. Kotiin jäämällä hän tienaisi enemmän. Tämä on todellinen epäkohta, työnteon pitäisi aina olla taloudellisesti selvästi kannattavampaa kuin kotiin jääminen!

Vaaliteemani Työniloa liittyy tähän asiaan. Kuten aiemmin kirjoitin, pitäisi työurien jatkamisessa panostaa eläkeiän korotusten sijaan/lisäski myös työssä jaksamiseen. Työniloon vaikuttaa moni seikka ja itse nostaisin tärkeimmiksi kolme seikkaa: 1) työtehtävän täytyy tuntua merkitykselliseltä, 2) työntekijän tulee tuntea, että myös muut työympäristössä arvostavat hänen tekemäänsä työtä ja 3) työilmapiiri on hyvä. Yksi tapa (monien joukossa) osoittaa arvostusta työntekijän työpanokselle on maksaa siitä kohtuullinen korvaus. Jos maksettu korvaus on vähemmän kuin kotona maatessa, voi tulla mieleen, ettei työpanoksella ole arvoa. Onneksi esimerkkinä käyttämäni henkilö pitää työntekoa niin tärkeänä, että otti paikan vastaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, työssä jaksaminen, työnilo